Šalvia lekárska – Salvia officinalis

Liečivé rastliny sú súčasťou prírodného bohatstva našej zeme, prinášajú nám nesmierny úžitok preto by sme si ich mali vážiť a múdro s nimi nakladať.

Salvia officinalis má množstvo mien. Medzi najznámejšie patrí šalvia, šalvia obyčajná, šalvia záhradná, šalvia zlatá, šalvia kuchynská, šalvia pravá, šalvia kulinárska, šalvia dalmatínska šalvia širokolistá. Medzi pestované formy patrí šalvia fialová a šalvia červená. V Turecku je Salvia officinalis všeobecne známa ako adaçayı, čo znamená „ostrovný čaj“. V Levante sa nazýva maramia.

Mnoho druhov šalvie , vrátane šalvie lekárskej ( Salvia officinalis ), pochádza z oblasti Stredozemného mora. Šalvia bola cenená Egypťanmi, Grékmi, Rimania ju považovali za svätú bylinu, používali ju nielen na liečbu, ale aj na náboženské rituály. Počas morových epidémií v Európe bola jednou z hlavných zložiek rastlinnej zmesi, ktorá sa používala na ochranu pred nákazou… 

Šalvia lekárska je prírodným zdrojom flavonoidov a polyfenolových zlúčenín so silnými antioxidačnými, radikálovo čistiacimi a antibakteriálnymi protizápalovými účinkami

Esenciálne oleje sa používajú pri liečbe širokého spektra chorôb, ako sú choroby nervového systému, srdca a krvného obehu, dýchacieho systému, tráviaceho systému a metabolické a endokrinné choroby. Okrem toho sa preukázalo, že éterický olej zo šalvie má karminatívne, spazmolytické, antiseptické a sťahujúce vlastnosti. Šalviový čaj sa tradične používa na liečbu zažívacích a cirkulačných porúch, bronchitídy, kašľa, astmy, angíny, zápalov úst a hrdla, depresií, nadmerného potenia, kožných chorôb, vírusových ochorení…

Ľudia boli vystavovaní koronavírusom (CoV) po celé veky, koronavírusy sú súčasťou našich životov aj v dnešnej dobe a budú nimi s veľkou pravdepodobnosťou aj naďalej. V ére modernej medicíny majú niektorí ľudia výhrady k používaniu tradičných a bylinných prípravkov. Avšak vysoká časť schválených moderných terapeutík, priamo alebo nepriamo pochádza z prírodných produktov https://www.mdpi.com/1420-3049/21/5/559/htm  Fosílne záznamy naznačujú, že ľudia mohli rastliny aplikovať ako liečivo minimálne od stredného paleolitu asi pred 60 000 rokmi. V rôznych kultúrach a po tisíce rokov ľudia konzumovali vodné infúzie rastlín v podobe čajov.

Silná antivírusová činnosť proti SARS-CoV-2 

Vo virologickom ústave fakultnej nemocnice v Essene vedci testovali antivírusové pôsobenie vodného extraktu populárnych bylinných čajov šalvie lekárskej ( Salvia officinalis) a perilly lekárskej ( Perilla frutescens) na vírus SARS-CoV-2 in Vitro (nachádza sa mimo prirodzeného prostredia). Obe rastliny vykazovali silnú antivírusovú činnosť proti SARS-CoV-2.

Vodný extrakt bol pripravený lúhovaním čerstvých listov perilly a šalvie pri 60 °C po dobu 2 hodín, aby sa zabezpečila úplná extrakcia vo vode rozpustných účinných zložiek bylín. Na prípravu vodného extraktu bolo použitých 150g čerstvých listov čo zodpovedá 15 – 30g sušených na jeden liter vody. Extrakt bol následne zriedený 1/10 a 1/20. Už krátkodobá liečba extraktom perilly a šalvie bola dostatočná na to, aby významne inhibovala (blokovala) replikáciu (rozmnožovanie) SARS-CoV-2.  Zriedenie 1 litra koncentrátu s 10 litrami vody zodpovedá 1,5 – 3g sušených listov na jeden pohár (200 – 250ml) čo je bežne požívaná terapeutická dávka používaná 2 – 3× denne po dobu maximálne 4 týždňov.

Vedci porovnávali antivírusovú aktivitu nálevov pripravených z čerstvých aj sušených listov bylín. Sušené listy šalvie si ponechali väčšinu antivírusových zložiek, zatiaľ čo sušená perila bola v porovnaní s čerstvými listami menej účinná, ale i tak bola pozorovaná významná inhibícia replikácie vírusu.  

Ďalej vedci porovnávali, či konzervácia perilly zmrazením môže byť lepšia ako sušenie z hľadiska konzervácie antivírusových zložiek. Najskôr testovali, či je antivírusová aktivita infúzií perilly znížená cyklami zmrazenia a rozmrazenia. Porovnali  extrakty pripravené z čerstvých a mrazených listov perilly. Porovnanie odhalilo, že konzervácia perilly zmrazením bola lepšia pre zachovanie antivírusových zložiek. Vedci ďalej testovali bežne používaný postup prípravy bylinného čaju pomocou sušených listov. Zaliali sušené listy horúcou vodou a nechali stáť 10 minút, boli pozorované veľmi podobné antivírusové účinky čaju. Čaje z perilly a šalvie môžu byť nielen vhodné na liečbu infekčného ochorenia covid -19 vyvolaného koronavírusom SARS-CoV-2, ale aj na prevenciu proti rinovírusom a koronavírusom… https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.11.18.388710v2.full

ANTIOXIDAČNÁ ČINNOSŤ

Antioxidanty zohrávajú veľmi dôležitú úlohu pri ochrane tela pred oxidačným stresom a poškodením vyvolaným voľnými radikálmi, ktoré sú príčinou rôznych chorôb, ako je cukrovka, srdcové choroby, rakovina, mozgové poruchy či oslabený imunitný systém…Šalvia bola predmetom intenzívnych štúdii týkajúcich sa antioxidačných vlastností, bolo preukázané, že ma vysokú antioxidačnú činnosť a je veľmi významným zachytávačom voľných radikálov. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0040403901017385

PAMÄŤ

Z mnohých bylinných extraktov sú druhy šalvie známe pre blahodarné účinky na poruchy pamäte, depresie či mozgovú ischémiu. Šalvia lekárska, Salvia lavandulaefolia (šalvia španielska) a Salvia miltiorrhiza (šalvia čínska). sa už po stáročia používajú na zhoršujúce sa duševné funkcie, napríklad pri Alzheimerovej chorobe. Zlepšuje pamäť a učenie, zvyšuje náladu, ako aj bdelosť, pokoj a spokojnosť. Randomizovaná, dvojito zaslepená klinická štúdia ukázala, že etanolový extrakt zo šalvie lekárskej a zo šalvie španielskej je účinný pri liečbe miernej až stredne ťažkej Alzheimerovej chorobe. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16619340/

Šalvia lekárska alebo španielska môžu ponúkať dlhodobú ochranu v patogenéze demencie. Štúdia uvádza, že nie sú správy o negatívnych vedľajších účinkoch spojených s dlhodobým užívaním šalvie. https://jpet.aspetjournals.org/content/317/3/1143.short

Cukrovka

Šalvia lekárska sa v mnohých krajinách používa ako tradičný prostriedok proti cukrovke. Zistilo sa, že vodný extrakt zo šalvie vykazuje aktivity podobné inzulínu. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874110005489

V štúdii pitie extraktu zo šalvie lekárskej (300 ml, dvakrát denne) preukázalo zvýšenie antioxidačnej obranyschopnosti a zlepšenie lipidového profilu bez toho, aby spôsobovalo hepatotoxicitu alebo vyvolávalo nepriaznivé účinky, ako sú zmeny krvného tlaku, srdcového rytmu, a telesná hmotnosť, čo môže nepriamo zlepšiť diabetický stav. Čajové extrakty sa ukázali byť rovnako účinné ako metformín, ktorý je perorálnym antidiabetickým liekom používaným na liečbu cukrovky typu II, a pôsobia tak, že zníženie produkcie glukózy v pečeni, ako aj zvýšenie účinku inzulínu. V mnohých štúdiách sa zistilo, že extrakt zo šalvie má hypoglykemický účinok… https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874105002254

RAKOVINA

Rakovina je charakterizovaná abnormálnym rastom buniek, ktoré majú tendenciu nekontrolovane bujnieť a v niektorých prípadoch sa šíria do ďalších častí tela. V štúdii sa zistilo, že extrakt šalvie lekárskej účinne inhibuje (blokuje) inváziu nádorových buniek a metastázy… in vivo (označuje v procesy alebo pozorovanie správania sa systému v prostredí, v ktorom sa prirodzene nachádza)Salvia libanotica (šalvia libanonská) je jedným z najbežnejšie používaných druhov šalvie v tradičnej medicíne, ktorý sa mnoho rokov používa na liečenie chorôb, ako sú bolesti brucha, hlavy, tráviace ťažkosti a poruchy srdca. Ukázalo sa, že olejový extrakt tohto druhu má silné antimikrobiálne a protinádorové účinky.  https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.4161/cbt.7.11.6740

CHOLESTEROL

Extrakty zo šalvie zlepšujú pomer dobrého a zlého cholesterolu (HDL / LDL), zmenšuje veľkosť tukového tkaniva, celkovo znižuje cholesterol. Šalvia je účinná v prevencii kardiovaskulárnych chorôb. https://www.mdpi.com/1422-0067/10/9/3937 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19865527/

OBEZITA

Je známe, že nadváha a obezita spôsobujú množstvo abnormalít vrátane cukrovky typu II, mozgové príhody, vysoký krvný tlak… V priebehu niekoľkých štúdií zameraných na riešenie obezity z prírodných liečiv vykazoval extrakt z listov šalvie lekárskej inhibičný účinok proti aktivite pankreatickej lipázy a účinne znižoval telesnú hmotnosť a obezitu. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0960894X04001714

NÁVALY HORÚČAVY

Menopauza sa považuje za fyziologický proces zmenenej hormonálnej rovnováhy. Medzi príznaky menopauzy patria návaly horúčavy, nespavosť, nočné potenie, závraty, bolesti hlavy a búšenie srdca. Tieto príznaky odrážajú adaptáciu tela na nedostatok estrogénu, ktorá ovplyvňuje rôzne centrálne neurotransmitery (Neurotransmitér je molekula schopná prenášať informácie medzi bunkami).

Šalvia lekárska sa tradične používa na liečbu potenia a menopauzálnych návalov horúčavy, ako aj na zmiernenie súvisiacich symptómov menopauzy. Aplikácia extraktu z čerstvej šalvie preukázala dobrú klinickú hodnotu z hľadiska bezpečnosti, účinnosti a znášanlivosti, pri liečbe menopauzálnych návalov horúčavy a klimakterických príznakov potvrdených štatistickou analýzou a klinicky relevantným verdiktom pacientov a lekárov. Zistenia štúdie poskytujú vedecké opodstatnenie pre použitie šalvie v ľudovom liečiteľstve a ponúkajú cennú možnosť pre pacientov a poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, ktorí hľadajú alternatívne prístupy k liečbe návalov menopauzy a klimakterických ťažkostí. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21630133/

ANTIBAKTERIÁLNA ČINNOSŤ

Štúdia in vitro (procesy alebo pozorovanie systému mimo prostredia, v ktorom sa prirodzene nachádza ) uskutočnená na antibakteriálny účinok šalvie proti vybraným baktériám kaziacim potravu naznačuje, že vodný extrakt šalvie vykazoval významnú antibakteriálnu aktivitu a bol najúčinnejší proti Bacillus mycoides , Bacillus subtilis , Enterobacter cloacae a Proteus sp. Šalviový éterický olej  je dobrou alternatívou k tradičným antibiotikám, ako aj k konzervantom potravín.

Štúdie potvrdzujú, že hydroalkoholický extrakt šalvie lekárskej je účinný proti niektorým baktériám, ktoré spôsobujú zubné kazy, ako Streptococcus mutans , Lactobacillus rhamnosus a Actinomyces viscosus . V rámci globálneho záujmu o použitie tradičných spôsobov liečby namiesto chemických roztokov, by mohla byť šalvia lekárska so svojím baktericídnym (ničiacim baktérie) účinkom prírodným liekom na liečenie chorôb postihujúcich ústa a zuby.

Bolo preukázané, že šalvia bola spolu s rôznymi rastlinnými extraktmi porovnateľná so syntetickými konzervačnými látkami a výsledok potvrdil, že vodný extrakt zo šalvie lekárskej je možné v biotechnológiách použiť ako prírodnú konzervačnú prísadu v potravinárskom priemysle.Antibakteriálne aktivity éterického oleja šalvie lekárskej vo vyšších koncentráciách vykazoval lepšiu účinnosť ako antibiotiká. https://www.ajol.info/index.php/ajb/article/view/95425

Proti hnačkám, kolikám

Na základe medicínskeho použitia šalvie pri hnačkách a brušných spazmoch bol surový extrakt šalvie testovaný na jeho protihnačkové a spazmolytické aktivity pomocou testov in vitro a in vivo . Preto táto štúdia poskytuje farmakologický základ pre medicínske použitie šalvie lekárskej pri hyperaktívnych poruchách čreva, ako sú brušná kolika a hnačky. http://bdpsjournal.org/index.php/bjp/article/view/288

Na vhodnú prípravu čaju zo šalvie môžeme vychádzať zo štúdie zaoberajúcej sa vhodnou teplotou vody, časom lúhovania, vplyvu minerálov vo vode na látky obsiahnuté v bylinách s vysokým antioxidačným účinkom čo šalvia je. Minerálne látky vo vode znižovali účinok dôležitých antioxidantov až o 62%. Teplota vody viac ako 90 ºC rozkladala ich prospešné látky. https://www.researchgate.net/publication/271606906_Phenolic_compounds_in_Cistus_incanus_herbal_infusions_-_Antioxidant_capacity_and_thermal_stability_during_the_brewing_process

Príprava čaju:

2 g (2 – čajové lyžice) sušených listov šalvie

250 ml nemineralizovanej vody

Vodu zavaríme, necháme vychladnúť na 80 ºC, pri tejto teplote necháme pôsobiť 15 – 30 minút

Môžeme užívať 2 – 3× denne

Neodporúča sa užívať bez prerušenia dlhšie ako 4 týždne

V bežných terapeutických dávkach šalvie lekárskej (Salvia officinalis L.) neboli pozorované žiadne vedľajšie účinky. Pri nadmernom (viac ako 15g) či dlhotrvajúcom používaní šalvie lekárskej môže dôjsť k nepriaznivému účinku, ako kŕče, závraty, zvýšenie srdcového rytmu čo je spôsobené obsahom tujónu.

Šalviu lekársku (Salvia officinalis L.) by vnútorne nemali užívať tehotné a dojčiace ženy, môže znížiť až zastaviť tvorbu materského mlieka, tujón nachádzajúci sa v šalvii lekárskej môže u tehotných žien vyvolať menštruáciu a spôsobiť potrat. Šalviu by vnútorne nemali užívať ani deti do 6 rokov, od 6 rokov krátkodobo maximálne 1 -2g/deň rozdelenej do viac dávok.

Štúdia ukázala, že S. lavandulaefolia (šalvia španielska), v porovnaní  so šalviou lekárskou (Salvia officinalis L.)  má podobné zloženie bez obsahu tujónu. Šalvia španielska môže u ľudí s zvyšovať krvný tlak, šalvia lekárska naopak krvný tlak môže znižovať... https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-504/sage

Pri liečbe je nutné dodržiavať odporúčania, brať do úvahy možné riziká, poradiť sa so svojím lekárom, ak to je človek pre ktorého je práca lekára poslaním, drží sa Hippokratovej prísahy, vždy uprednostní liečbu, ktorá je v prospech pacienta bez ohľadu na tlak farmaceutickej loby. Mnohým lekárom vďačíme za nespočet štúdii, ktorými sa potvrdzujú liečivé vlastností rastlín po stáročia používaných v tradičnej medicíne. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0091305703001229 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003706/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5318325/ https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2225411017300056

Každý druh liečivej rastliny vyžaduje určité teplotné rozpätie pre optimálny rast. Vzhľadom na svoj pôvod je to teplomilná rastlina. Obľubuje slnečné polohy, chránené od severných vetrov tiež so sklonom k juhu. Šalvia prezimuje aj v oblastiach s teplotami do – 20 °C. V oblastiach s drsnejším podnebím vyžaduje zimnú ochranu. Počas vegetácie je náročná na teplo. Pri nízkych teplotách klesá úroda.

Dostatočná svetelná intenzita sa pri niektorých druhoch liečivých podieľa na zvýšení obsahu účinných látok, hlavne pri rastlinách syntetizujúcich silice a alkaloidy. Šalvia je rastlina dlhého dňa, svetlomilná. V pestovateľských podmienkach znesie aj polotieň.

Zdrojom vody pre rastlinu bývajú atmosférické zrážky (vzdušná vlhkosť) a voda nachádzajúca sa v pôde (pôdna vlhkosť). Najviac vody potrebujú pri klíčení.

Šalvia netoleruje lokality podmáčané spodnou vodou. Ak je pôda suchšia a kamenistá, musí sa zavlažovať

Najvhodnejšie druhy pôdy pre pestovanie šalvie lekárskej sú piesočnatohlinité, hlinitopiesočnaté, hlinité, nevhodné sú ílovité a podmáčané pôdy.

Šalvia vyžaduje pôdy neutrálne. Sú to tie, ktoré majú pH (6,6 – 7,0), sú štruktúrne a dostatočné zásobené prijateľnými živinami a humusovými látkami. Prítomnosť vápnika v pôde priaznivo vplýva na rast väčšiny druhov šalvie.

Šalvia lekárska neznáša hnojenie čerstvým maštaľným hnojom, ale veľmi dobre sa osvedčuje rozhodenie kompostu v zime medzi riadky. Keď je pH pôdy nízke, tak sa upraví podľa potreby vápnením. Vápnik (Ca) okrem dôležitých fyziologických funkcií pôsobí na úpravu reakcie pôdy zvyšovaním hodnoty pH. V rastlinách sa zúčastňuje na stavbe bunkovej steny a podporuje tvorbu koreňového systému.

Ak pestujeme šalviu lekársku medzi mrkvou, feniklom a šalátmi, zvyšuje sa jej aróma.

Výživa a hnojenie Na konci vegetácie sa ku rastlinám môže prihrnúť pôda alebo nastlať kompost, čím sa zabezpečí ochrana pred mrazmi .

Okolo porastu šalvie je nutné pôdu plevať, na jar ju treba mierne prestrihať, aby sa podporil rast mladých výhonkov s listami, potom ešte raz po odkvitnutí koncom leta. Okolo rastlín sa na jar odstránia odumreté listy, čím sa vo vlhkom počasí predchádza výskytu hubových ochorení. Kvôli udržaniu kvalitnej chuti sa raz za 4 – 7 rokov presádzajú… http://crzp.uniag.sk/Prace/2010/D/DEA35226B9BB42E4A7AE0E3690668F8F.pdf

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Releated

Šišiak bajkalský (Scutellaria baicalensis)

Liečivé účinky Šišaka bajkalského sú známe viac ako 2000 rokov. V tradičnej medicíne patrí medzi najvýznamnejšie liečivé rastliny, radí sa medzi adaptogény. Termín adaptogén vytvoril ruský vedec Nikolaj Lazarev v roku 1947. Lazarev vytvoril kritéria, podľa ktorých se posudzuje či rastlina patrí medzi adaptogény: –Musí mať len minimálne nepriaznivé pôsobenie na fyziologické funkcie organizmu. -Musí zvyšovať […]

Sladké drievko – Glycyrrhiza glabra

Sladké drievko je jednou z najstaršie používaných bylín na liečebné účely, má cez 300 účinných látok, v tradičnej medicíne má svoje pevné a opodstatnené zastúpenie. Zverejnené štúdie od roku 1979 do októbra 2020 preukázali, že glycyrizín a extrakt zo sladkého drievka majú širokú antivírusovú aktivitu proti RNA a DNA vírusom ako: herpes vírus, HIV vírus, vírus […]