Sladké drievko – Glycyrrhiza glabra

Sladké drievko je jednou z najstaršie používaných bylín na liečebné účely, má cez 300 účinných látok, v tradičnej medicíne má svoje pevné a opodstatnené zastúpenie.

Zverejnené štúdie od roku 1979 do októbra 2020 preukázali, že glycyrizín a extrakt zo sladkého drievka majú širokú antivírusovú aktivitu proti RNA a DNA vírusom ako: herpes vírus, HIV vírus, vírus hepatitídy, respiračný syncyciálny vírus, chrípkové vírusy, cytomegalovírusy, koronavírusy SARS vrátane SARS-CoV-2. A to mechanizmom, ktorý narúša vstup vírusu do hostiteľských buniek, čím je vírusom obmedzená replikácia.

Veľké množstvo štúdii poskytuje informácie o dôvodoch použitia glycyrinu a extraktu zo sladkého drievka na liečbu COVID-19. Päťdesiat štúdií naznačuje, že glycyrizín a extrakt zo sladkého drievka majú významné antioxidačné, protizápalové a imunomodulačné účinky. Dvadsať päť štúdií poskytuje dôkazy o ochrannom účinku glycyrizínu a extraktu sladkého drievka proti akútnemu poškodeniu pľúc vyvolanému zápalom a kardiovaskulárnym poruchám. https://europepmc.org/article/pmc/pmc7886629?fbclid=IwAR0z2NCbxMvj8V89SydnR2t5IHG1EenmoMWI-syljik8i1FcmlZzGPIRYro

Extrakty zo sladkého drievka majú inhibičný účinok proti množstvu baktérii, vrátane tých čo napadajú horné dýchacie cesty ako: Salmonella tophi, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Vibrio cholera, Bacillus cereus a Bacillus subtilis Proteus mirabilis, Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumonia a Bacillus, Streptococcus pyogenes, Moraxella catarrhalis a Haemophilus influenza

Zlatý stafylokok HA-MRSA (Staphylococcus aureus), je odolný proti mnohým antibiotikám. Hlavným zdrojom nákazy tejto bakteriálnej infekcie sa stali nemocnice a opatrovateľské ústavy. Má schopnosť spôsobiť závažne, život ohrozujúce infekcie. Po prepuknutí sa prejavujú bolesťou hlavy, bolesťou svalov, zimnicou, horúčkou, únavou, závratmi, dýchavičnosťou, bolesťou v hrudi, u ľudí s oslabenou imunitou môže spôsobiť vážne zápaly pľúc. Mnoho štúdií zistilo, že extrakt zo sladkého drievka a jeho zložky majú silnú antibakteriálnu aktivitu proti bežnému S. aureus ako aj proti MRSA. https://europepmc.org/article/pmc/pmc7886629?fbclid=IwAR0z2NCbxMvj8V89SydnR2t5IHG1EenmoMWI-syljik8i1FcmlZzGPIRYro

Extrakt zo sladkého drievka alebo glycyrizín sa odporúča ako doplnková liečba kovidových pacientov, ktorých môže ochrániť  pred bakteriálnou infekciou, ktorá sa zvyčajne objaví po infekcii vírusovej.

Lízanky z koncentrátu sladkého drievka významne pôsobili proti streptococcus mutans a u detí vo veku 3 – 6 rokov výrazne znižovali riziko zubného kazu. https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0221756 O rok staršia štúdia preukazovala podobné účinky aj u pacientov vo veku 19 – 21 rokov https://europepmc.org/article/med/30150493

Používanie lízanky z koncentrátu sladkého drievka, môže byť jednoduchý a efektívny spôsob zníženia rizika vzniku zubného kazu u detí.

Extrakt zo sladkého drievka sa používa ako dobrý zdroj prírodných antioxidantov. Bolo preukázané mnohými štúdiami, že glycyrizín a ďalšie aktívne zložky extraktu zo sladkého drievka majú vynikajúce antioxidačné účinky. Flavonoidy z extraktu sladkého drievka vykazujú zas výrazné protizápalové účinky. Ukázalo sa, že extrakt zo sladkého drievka a jeho zložky majú terapeutický potenciálny účinok proti mnohým zápalovým ochoreniam, ako je akútne poškodenie obličiek, zápaly kĺbov a šliach, zápaly hrubého čreva, zápal paradontu.

Tieto protizápalové a antioxidačné údaje o glycyrhizíne a extrakte zo sladkého drievka podporujú ich použitie v počiatočnom štádiu infekcie COVID-19, ako prevenciu zápalu, vyvolanie stavu hyperzápalu, alebo syndrómu cytokínovej búrky. Ukázalo sa, že veľa účinných zložiek sladkého drievka má terapeutický účinok proti akútnemu poškodeniu pľúc, ktoré je hlavnou príčinou rýchleho nástupu akútneho respiračného zlyhania pri infekcii COVID-19.

Za horúčku, zimnicu, bolesť kĺbov, hlavy, hrdla, malátnosť, zvracanie… je zodpovedná vírusom vyvolaná cytokínová búrka. Je to reakcia imunitného systému, ktorú síce vyvolá prítomnosť vírusu v organizme, ale intenzita cytokínovej búrky závisí od stavu imunity. Táto reakcia (cytokínová búrka) je tým silnejšia o čo má človek v krvi a bunkách menej antioxidantov.

Glycyrizín je účinný proti vírusovej hepatitíde. V Japonsku a Číne sa približne 40 rokov klinicky používa pri liečbe chronickej vírusovej hepatitídy B, – znižuje poškodenie pečeňových buniek. Taktiež zabraňuje rozvoju nádoru pečene ( hepatocelulárneho karcinómu) pri chronickej hepatitíde C. Glycyrizín a kyseliny glycyretínové taktiež zabraňujú poškodeniu pečene vyvolané liekmi…

Posledné štúdie poukázali na schopnosť sladkého drievka spomaľovať proces starnutia a preto môže eliminovať hromadenie starnúcich buniek, ktoré sú jednou z hlavných príčin nadmernej cytokínovej záťaže alebo cytokínovej búrky u starých a obéznych ľudí  infikovaných COVID-19, čoho následok je ťažký priebeh ochorenia a zvýšená možnosť úmrtia. Dobre fungujúci imunitný systém pravidelne odstraňuje starnúce bunky, starnutím sa jeho efektivita znižuje. Starnúce bunky vytvárajú procesy, ktoré poškodzujú susedné bunky a spôsobujú chronické zápaly, ktoré úzko súvisia s oslabením zdravia a chorobami súvisiacimi s pribúdajúcim vekom. https://www.sciencedaily.com/releases/2016/02/160203145723.htm

Zmierňuje príznaky funkčnej dyspepsie (poruchy trávenia). Randomizovaná, dvojito zaslepená, placebom kontrolovaná štúdia na vyhodnotenie účinnosti GutGardu, extraktu zo sladkého drievka, u pacientov s funkčnou dyspepsiou, preukázala významné zlepšenie takmer všetkých jednotlivých príznakov funkčnej dyspepsie. Predložená štúdia vykazovala významne zlepšenú kvalitu života. Z tohto dôvodu možno podávanie GutGard považovať za bezpečný a efektívny liek pre pacientov s funkčnou dyspepsiou. https://www.hindawi.com/journals/ecam/2012/216970/

Boli preukázané protinádorové účinky pri rakovine prsníka a vaječníkov, nádoroch žalúdka a leukémii. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7167772/

Zlepšuje oxidačný stres, podporuje funkcie srdca a má potenciál predchádzať infarktu myokardu. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21975080/

Sladké drievko a jeho metabolity majú veľký terapeutický potenciál na liečbu cukrovky. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874120330981?dgcid=rss_sd_all

Pomáha znižovať vznik žalúdočných vredov. Okrem flavonoidov obsahuje sladké drievko aj steroidy, ako je beta sitosterol, o ktorom je známe, že znižuje vznik žalúdočných vredov, a kyselinu glycyrizínovú, ktorá má protivredové vlastnosti. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4673944/

Znižuje tvorbu krvných zrazenín. Krvné zrazeniny môžu cievy podstatne zužovať alebo až uzatvoriť. Čo môže postupom času viesť až k poškodeniu orgánov. Látky obsiahnuté v sladkom drievku majú schopnosť znižovať tvorbu zrazenín. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0006291X97967358

Prehľad farmakologických účinkov Sladkého drievka https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7167813/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Releated

Šišiak bajkalský (Scutellaria baicalensis)

Liečivé účinky Šišaka bajkalského sú známe viac ako 2000 rokov. V tradičnej medicíne patrí medzi najvýznamnejšie liečivé rastliny, radí sa medzi adaptogény. Termín adaptogén vytvoril ruský vedec Nikolaj Lazarev v roku 1947. Lazarev vytvoril kritéria, podľa ktorých se posudzuje či rastlina patrí medzi adaptogény: –Musí mať len minimálne nepriaznivé pôsobenie na fyziologické funkcie organizmu. -Musí zvyšovať […]

Majorán – Origanum majorana

Majorán je aromatická rastlina, bohatá na éterické oleje. V ľudovom liečiteľstve má dlhú tradíciu, používa sa na astmu, prechladnutie, kašeľ, kŕče, depresie, závraty, gastrointestinálne poruchy (problémy a poruchy trávenia), sennú nádchu, bolesti hlavy, bolesti zubov, upchaté dutiny, ako diuretikum (močopudný prostriedok), na podporu menštruácie… https://biomedres.us/fulltexts/BJSTR.MS.ID.002625.php V modernej medicíne bola z tejto rastliny hlásená široká škála farmakologických […]