KOTVIČNÍK ZEMNÝ

Kotvičník zemný, latinsky Tribulus terrestris

Terapeutické využitie kotvičníku je staré približne 5000 rokov. Bol používaný v tradičnej Čínskej medicíne, Ajurvédskej medicíne, taktiež v starom Grécku.

Kotvičník zemný (tribulus terrestris)

Zloženie a účinné látky

Pre liečebne účely sa z kotvičníku zemného využíva celá rastlina. Účinné látky sú obsiahnuté v stonkách, listoch, kvetoch, plodoch i koreňoch. Množstvo a druh látok je závislý na konkrétnej časti rastlinky, rovnako aj od oblasti pestovania, krajiny pôvodu, sušenia, skladovania či prípravy.

Rastlinka obsahuje rad biologicky aktívnych látok. Najdôležitejšie z nich sú steroidné saponiny furostanolového, v menšom množstve i spirostanolového typu, flavonidy, alkaloidy, glykozidy, fytosteroly, mastné kyseliny (kyselina palmitová, stearová, olejová, linoleová), aminokyseliny a sacharidy. Kotvičník zemný je bohatý na vitamín C

Listy a vňať obsahujú cca 12,1 % bielkovín, 2,6 % tuku, 40,8 % sacharidov, 27,8 % vlákniny a 16,7 % minerálnych látok v sušenom stave. Rastlina obsahuje  triesloviny, živicu a taníny.

Zo suchých plodov boli pomocou spektrálnej analýzy izolované tiež estery mastných kyselín, kyselina ferulová, vanilin, β-sitosterol, hydroxybenzoové kyseliny.

Za priaznivé účinky saponinou je možné označiť účinky fungicidné, antioxidačné, antikarcinogenné. Taktiež majú pozitívni vplyv na zníženie hladiny cholesterolu v krvi, stráviteľnosť bielkovín, vstrebávanie minerálnych látok a vitamínov v zažívacom systéme, preventívne pôsobí na kardiovaskulárne choroby. Jednotlivé časti rastliny sa  líšia obsahom saponinov. Najviac saponinov obsahujú semena, nasledujú listy a koreň, najmenej stonky.

Alkaloidy: kotvičník zemný je zdrojom troch β-karbolinových derivátov: harman, harmalin, harmin. Tieto alkaloidy sa využívajú ako antidepresíva.

Flavonoidy majú protizápalový účinok a zlepšujú celkový fyziologický stav.

Afrodiziakálne vlastnosti

Kotvičník zemný je dlho používaný v tradičnej čínskej a indické medicíne akoprostriedok pre zlepšenie sexuálnej funkcie človeka. Účinky boli preukázané v štúdiách https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18068966/

Antibakteriálne vlastnosti

Odborná literatúra ponúka niekoľko príkladov použitia extraktov kotvičníka obsahujúce saponiny pre prípravu antibakteriálnych prípravkov. Sú popísané metody prípravy dermatologických krémov používajúce práve tieto extrakty s protizápalovou, protivírusovou aktivitou pre lokálne použitie na pokožke a tkanive.  https://opendermatologyjournal.com/VOLUME/7/PAGE/1/

Antimikrobiálná aktivita organických a vodných výťažkov z plodu, listov a koreňov kotvičníka zemného, používaného v irackom ľudovom liečiteľstve bola preskúmaná u 11stich  druhov patogenných a nepatogenných mikroorganizmov: Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis, Bacillus cereus, Corynebacterium diphtheriae, Escherichia coli, Próteus 24 vulgaris, Serratia marcescens, Salmonella typhimurium, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa a Candida albicans. Všetky výťažky rastliny vykazovali antimikrobiálnu aktivitu proti väčšine testovaných mokroorganizmov.

Vzhľadom, že bola táto aktivita preukázaná proti väčšine najrozšírenejších gramnegativných baktérii spôsobujúcich infekcie močových ciest, je možné kotvičník využiť k ich liečbe. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18257138/ https://link.springer.com/article/10.1631/jzus.B0720251

Kardiovaskulárne účinky

V tradičnej čínskej medicíne sa plody kotvičníka používajú k liečbe vysokého krvného tlaku a ischemickej srdečnej choroby.

Boli prevedené štúdie, bolo preukázané, že kotvičník znižuje krvný tlak, rozširuje cievy, pomáha chrániť pred aterosklerózou ciev… https://europepmc.org/article/med/14519445

Antibiotické vlastnosti

Antibiotika sú používané po celom svete v určitých dávkach v hydinárskom priemysle na podporu rastu a zabráneniu patogénov (mikroorganizmov schopných vyvolať ochorenie) hydiny. Avšak nepretržité používanie antibiotík ma za následok vývoj baktérii odolných voči antibiotikám, zostatkom liekov v telách hydiny, nerovnováhy mikroflóry.

Vzhľadom na uvedené skutočnosti bola prevedená štúdia s cieľom vyhodnotiť vplyv kotvičníka na rastovú výkonnosť, parametre tela a imunitnú odpoveď  brojlerových kurčiat.

Doplnenie 1g kotvičníku do krmiva výrazne zvýšilo telesnú hmotnosť v 14 dňoch kuraťa. Účinok stravy s pridaným kotvičníkom zlepšil imunitnú reakciu kurčiat. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S222218081460774X

Porovnanie účinkov kotvičníka zemného (TT) a antibiotík proti vírusu Newcastleskej choroby, chrípkovému vírusu a protilátok SRBC

Urologické vlastnosti

Zdravotným problémom veľkého počtu ľudí sú ľadvinové kamene, ktoré sa tiež skladajú z šťavelanu vápenatého. V tradičnej indickej medicíne sa pre liečbu ľadvinových kameňov používa tiež kotvičník zemný. Bol overený inhibičný účinok vodného výluhu z kotvičníka na rast šťavelanu vápenáteho in vitro (procesy alebo pozorovanie systému mimo prostredia, v ktorom sa prirodzene nachádza) Tento účinok bol jednoznačne potvrdený. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15791467/

Antikarcinogénne vlastnosti

Výskumy ukázali, že saponíny obsiahnuté v kotvičníku majú cytostatickú (zastavujú rast a delenie buniek) aktivitu proti rakovinotvorným bunkám.

Štúdia ukazuje experimentálny dôkaz, že extrakt z kotvičníka má klinické liečebne účinky proti rakovine pečene, kedy silno inhibuje (spomaľuje) rast rakovinových buniek. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21549825/

Štúdie ukázali, že saponiny z kotvičníku výrazne zvýšili odolnosť keratinocytov (hlavná pokožková bunka) proti UVB žiareniu a tým znížili možnosť vzniku rakoviny kože. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23142932/

Redukcia cholesterolu

Základnou aktívnou zlúčeninou kotvičníka sú steroidné saponiny, ktoré zahŕňajú rôzne typy  terrestrosinu, majúcich hypolipidemický (farmakoidný) účinok.  Ktoré majú vplyv na znižovanie cholesterolu. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19337967/

Antidiabetické vlastnosti

Testovaný kotvičníkový extrakt významne znížil hladiny alaninaminotransferázy a kreatininu v sére u diabetických skupín a znížil hladinu malondialdehydu v pečeni u diabetických i nediabetických skupín. Na druhej strane hladiny redukovaného glutathionu sa v pečeni významne zvýšili. https://nyaspubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1196/annals.1372.005

Jedna z vedeckých štúdii uvádza tiež antioxidačné vlastnosti kotvičníku.

Antioxidanty   chránia organizmus pred vznikom nádorových ochorení,  zvyšujú celkovú imunitu, spomaľujú proces starnutia,  podporujú správnu činnosť srdca,  pomáhajú zlepšovať zrak,  znižujú hladinu cholesterolu v krvi… https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23642392/

Kotvičník zemný hlavne pod názvom Tribulus je obľúbeným doplnkom športovcov, užíva sa najmä extrakt z kotvičníka. Kotvičník zvyšuje aktivitu syntézy bielkovín a svalovej hmoty, umožňuje ľahšiu regeneráciu po fyzickom zaťažení. Kotvičník poznateľne zvyšuje testosterón v krvi. https://www.journals.vu.lt/AML/article/view/21694

Kotvičník je možné využiť aj v oblasti vodnej ríše. Pri experimente bol pridávaný extraktu kotvičníka do vody, čo malo za následok zrýchlenie rastu rybičiek, konkrétne cichlid. https://link.springer.com/article/10.1007/s10499-006-9071-0

Komerčne dostupný bulharský extrakt kotvičníku bol vybraný pre test s japonskými prepelicami. Pokusné skupiny dostávali do vody extrakt z kotvičníka. Prídavok extraktu zlepšil hodnoty hmotnosti celých vajec, žĺtka aj bielka,  hmotnosť a hrúbku škrupiny. https://go.gale.com/ps/anonymous?id=GALE%7CA254419144&sid=googleScholar&v=2.1&it=r&linkaccess=abs&issn=13329049&p=AONE&sw=w

Pestovanie kotvičníka

Kotvičníku sa najlepšie darí v miernom až tropickom podnebí na celom svete, neznáša mráz, vyhovuje mu  hlinopiesočnatá pôda, prípadne aj ťažšia pri dobrom zásobovaní živinami. Je možné ho pestovať aj v našich klimatických podmienkach v skleníkoch vo voľnej pôde, vyvýšených záhonoch na slnečnom mieste. Je nutné vyvarovať sa príliš ťažkej a vlhkej pôde kde rastlina podhníva.

Kotvičník je jednoročná rastlina, pestuje sa zo semien ktorých veľkosť je rôzna, Najväčšie zvyčajne klíčia ako prvé. Klíčenie nastáva ak teplota vrchnej vrstvy pôdy má viac ako 15°C po dobu dvoch týždňov. Niektoré semená môžu po výsadbe vyklíčiť aj viac ako po mesiaci, niekedy až v ďalšom roku. Úspešnosť umelého výsevu sa pohybuje okolo 60%. Semená klíčia od jari do jesene, po vyklíčení produkujú hlboký koreňový systém. Kvety sa môžu objaviť behom 3-4 týždňov po vyklíčení, rastlina kvitne vo všetkých fázach rastu.

Pre urýchlenie klíčenia môžeme namáčať semiačko do prevarenej a vyhladnutej vody na cca 10hodín, čím sa naruší tvrdý obal semena. Sadenie do hrantíkov  (ideálne samozavlažovacie) sa prevádza od polovice marca do konca apríla.

Na pestovanie kotvičníka v hrantíkoch sa využíva záhradnícky substrát, ktorý môžeme zmiešať s pieskom v pomere 3 (substrát):1 (piesok). Do hrantíkov sa semená sadia zhruba 15 cm od seba, cca 0,5 cm hlboko, jemným zatlačením, alebo prekrytím tenkou vrstvou substrátu.

Kotvičník pestovaný v hrantíkoch dosahuje cca 25 – 35%centnú veľkosť oproti kotvičníku pestovanému voľne v pôde. Pestovaný v hrantíkoch je zas náchylný na napadanie rôznymi hubami čo pri voľne pestovanom odpadá. Od druhej polovice apríla môžeme kotvičník voľne vysadiť do pôdy, percentuálnosť vyklíčenia je však nižšia ako pri klíčení v hrantlíkoch. Ideálne je predpestovať kotvičník v hrantlíkoch a v máji keď sa už nepredpokladajú mrazy presadiť voľne do pôdy cca 50 cm od seba na slnečné – poloslnečné miesto, mierne zalievať večer alebo ráno. Najlepšie výsledky pestovania kotvičníka sa dosahujú v našich klimatických podmienkach v skleníkoch. Škodcovia kotvičníka sú roztočec a vošky, výskyt týchto škodcov je pravdepodobnejší v skleníkoch.

Kotvičník dosahuje výšku cca 60cm. Počas vegetácie sa rastlina priebežne strihá a suší alebo sa zbiera celá rastlina na konci vegetácie kedy začínajú opadávať semená, koreň treba dôkladne očistiť. Rastlinné časti sa po vyčistení sušia po dobu 10 až 15 dní v tmavej miestnosti pri teplote 21-23 °C a relatívnej vlhkosti 40 až 60 %.

Nasušenú rastlinu je nutné skladovať na tmavom a suchom mieste v čo najväčších kusoch, nasekanú aby sa zamedzilo znehodnoteniu oxidáciou.

Najčastejšie sa zo sušeného kotvičníka pripravuje čaj:

250ml vody privedieme do varu

Pridáme 1 vrchovatú čajovú lyžicu jemne podrveného kotvičníka

10 minút za mierneho bublania varíme

Môžeme užívať 1-3× denne

Celá rada vedeckých prác skúmala, skúma a potvrdzuje pozitívne účinky kotvičníka. https://theses.cz/id/sl7pws/18397615

Kotvičník zemní B. Hemzal
Léčivé rostliny třetího tisíciletí (prof. Ing. Pavel Valíček DrSc, Ing. Ladislav Kokoška, Ph.D, Ing. Kamila Holubová, CSc)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Releated

Šišiak bajkalský (Scutellaria baicalensis)

Liečivé účinky Šišaka bajkalského sú známe viac ako 2000 rokov. V tradičnej medicíne patrí medzi najvýznamnejšie liečivé rastliny, radí sa medzi adaptogény. Termín adaptogén vytvoril ruský vedec Nikolaj Lazarev v roku 1947. Lazarev vytvoril kritéria, podľa ktorých se posudzuje či rastlina patrí medzi adaptogény: –Musí mať len minimálne nepriaznivé pôsobenie na fyziologické funkcie organizmu. -Musí zvyšovať […]

Sladké drievko – Glycyrrhiza glabra

Sladké drievko je jednou z najstaršie používaných bylín na liečebné účely, má cez 300 účinných látok, v tradičnej medicíne má svoje pevné a opodstatnené zastúpenie. Zverejnené štúdie od roku 1979 do októbra 2020 preukázali, že glycyrizín a extrakt zo sladkého drievka majú širokú antivírusovú aktivitu proti RNA a DNA vírusom ako: herpes vírus, HIV vírus, vírus […]